Lån utan inkomst för att finansiera gamingutrustning 


Oavsett om du är professionell gamer eller om du bara spelar för skojs skull, kan rätt gamingutrustning göra stor skillnad för dig. Men en bra PC och annan utrustning kan lätt kosta flera tusentals kronor, något väldigt många inte har pengar till. Det går att bli beviljad ett lån utan inkomst om du är i behov av detta som en extra finansieringskälla, men då måste du vara medveten om de risker som finns. 

Att skuldsätta sig för att finansiera utgifter som gamingutrustning, särskilt om man inte har en fast inkomst i förväg, är inte det första man bör göra. Ställ dig därför först följande frågor: 

Vet jag att jag vill satsa på gaming? 


Om du inte vet om gaming bara är en hobby för några månader framöver eller något du vill hålla på med under flera år, är ett lån utan inkomst inte något du bör överväga. Att låna pengar är ingenting man gör för skojs skull. Till lån påkommer räntor, och lyckas man inte betala beloppet inom satt återbetalningstid blir det svårare att återbetala lånet och ens skulder blir större. Dessutom påverkas ens kreditvärde negativt av låneansökningar, skulder och betalningsanmärkningar.  

Finns det andra finansieringskällor? 


Förutom att vara säker på att du vill satsa på gaming är det även viktigt att du överväger andra finansieringsalternativ innan du börjar leta efter ett lån. Inte minst om du inte har en inkomst, då sannolikheten för att du kan återbetala de lånade pengarna i tid då är låg. Andra finansieringskällor kan till exempel vara att låna pengar av en familjemedlem eller nära vän. Eller helt enkelt vänta på att du får en fast inkomst. 

Behöver jag verkligen all utrustning? 


Till sist bör du ställa dig frågan: behöver jag verkligen all utrustning? Detta beror såklart på om du vill bli en professionell gamer eller bara spela för skojs skull. Men oavsett vad räcker det ibland med billigare utrustning i början. Börjar du sedan tjäna pengar på ditt spelande kan du såklart uppgradera dig med dina egna pengar. 

Går det att låna utan inkomst? 

Lån ges sällan till konsumenter som inte kan bevisa en inkomstkälla för långivare. Lån utan inkomst är istället ett begrepp som används för att beskriva lån som ges till låntagare utan en traditionell inkomstkälla. Dessa lån beviljas i allmänhet om låntagaren har andra tillgångar än en fast inkomst från ett jobb, som väldigt mycket pengar på kontot, kanske som arvgods, eller en dyr egendom som kan säljas ganska snabbt. 

Så om du är i behov av pengar för att finansiera en ny PC, ett tangentbord eller kanske en helt ny gamingstol, men inte har inkomsten som krävs för att bli godkänd för ett traditionellt banklån, kan du ansöka om ett lån utan inkomst. Det är dock viktigt att veta vad dessa lån innebär, vilka risker det finns och vad som krävs av dig som låntagare för att få lånet beviljat. 

Vad är lån utan inkomst och vad kännetecknas det av? 

Lån utan inkomst kommer i olika former, men eftersom det är svårt att låna pengar utan en fast och större inkomst beviljas oftast dessa lån i form av snabblån eller smslån. Det finns nämligen en del långivare av snabb- och smslån som beviljar lån till låntagare utan fast inkomst eller fast anställning. 

Både snabblån och smslån kännetecknas av lån bestående av mindre belopp, allt från 3 000 till 600 000 kronor. Det är lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte säkrar lånet med en materiell tillgång. Löptiden är också väldigt kort – normalt ska lånet återbetalas inom 30 dagar. På grund av den korta löptiden är räntorna på dessa små lån vanligtvis väldigt höga, vilket gör lånen väldigt dyra. 

Vad krävs av mig som låntagare? 

För att låna pengar utan inkomst krävs det fortfarande att du har en rimlig betalningsförmåga. För att ta reda på din betalningsförmåga gör långivaren därför en kreditupplysning på dig, där de kikar på ting som nuvarande skulder, betalningsanmärkningar och liknande. Förutom att du måste ha en okej kreditvärdighet så finns det ett par andra grundläggande krav du måste uppfylla: 

  • Vara folkbokförd i Sverige 
  • Vara minst 18 år gammal 
  • Inte ha något aktuellt skuldsaldo hos kronofogden 
  • Normalt måste du ha minst 100 000 kronor i deklarerad årsinkomst 

Vilka risker finns det med lån utan inkomst? 

Alla lån kommer med sina risker, inte minst om du lånar pengar utan fast inkomst. Som tidigare berört är det viktigt att fråga dig själv huruvida gaming bara är något du vill hålla på med ett tag, eller något du vill satsa på. Men trots att du är bestämd nu, kan det förändra sig. Om du ändrar dig efter några månader har du redan en skuld att betala, och har därmed förlorat på att låna pengar till datorutrustning. Dessutom påverkas ens kreditvärdighet som sagt negativt av låneansökningar och skulder, något som kommer påverka dina chanser för att bli beviljad framtida lån. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]